Sayfalar

21 Temmuz 2009 Salı

Neden Bilgisayar Mühendisliği?

Hazır ÖSS sonuçları yeni belli olmuş, üniversite adaylarını tercih heyecanı sarmışken bende 3 yıllık Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği tecrübemle, meraklılarına yardımcı olabilmek amacıyla bölüm hakkında birşeyler yazmak istedim. (Okurları etkileyip sorumluluk alma amacında değilim, baştan söyleyeyim :))

Tercih dönemlerinin ne kadar heyecanlı, stresli ve kararsızlık içinde geçtiğini az çok biliyorum. Yok "Aslında ben mühendis olmak istiyorum ama dershanadeki öğretmenler tıp yaz diyor" veya "uzmanlar yazılım mühendisliği geleceğin mesleği diyor ama dayım bilgisayar mühendisi, internet cafe işletiyor" gibi çelişkilerle sık sık karşı karşıya gelinmektedir.

Eğer tercih döneminde aklınızdan geçen bölümler arasında Bilgisayar Mühendisliği varsa kendinizde sayısal derslere karşı sempati olup olmadığını yoklamanız gerekir. Eğer sempati yoksa, matematikten nefret ediyorsanız bu bölümden uzak durmanız önerilir. Çünkü bölümdeki sayısal ders sayısı diğer bölümlere göre biraz fazla.

Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği için, Marmara Üniversitesi isminin bu bölümle ön plana çık(a)madığını söylemem gerekir. Kaliteli hocalar var, yok değil(prof. sayısı çok az) eğitim çok kaliteli değil açıkçası, yurtdışı bağlantıları çok iyi olmamasına rağmen erasmus programıyla yurtdışında eğitim alma şansınız var ama kulüplerin diğer üniversitelerin kulüplerine göre pasif olması okulun dezavantajlarından. Bir de proje tabanlı çalışma konusunda Mühendislik fakültesi kendini pek geliştirememiş.

Fakültede öğrencinin kendini geliştirmesini sağlayacak altyapı veriliyor. İstanbulda mühendislik için tercih edilebilecek daha iyi üniversiteler var ama Marmara Üniversitesi'nin İstanbul'da olması ve eğitim dilinin İngilizce olması, tercih klavuzuna yazmak için geçerli ve küçümsenmeyecek sebeplerdir.

Tercih dönemindeki bir öğrencinin kafasındaki en büyük soru işaretinin mezun olunca yapacağı iş ve alacağı maaş olduğunu düşünüyorum.

Bilgisayar Mühendisi ne iş yapar derseniz bu konuda sayfalarca bilgilendirme yapmak mümkün. Çünkü, Bilgisayar Mühendisliği bölümü konsept olarak çok geniş bir bölüm ve bir çok farklı dalı var.

Gazetelerdeki iş ilanlarına bakarsanız kolay kolay "bilgisayar mühendisi arıyoruz" gibi bir ifade bulamazsınız. "Veri tabanı uzmanı" veya "web master", "netwrok uzmanı"..vs gibi özelleştirilmiş ifaedelere rastlarsınız. Bu konuda sizin için iyi bir kaynak ve yönelendirici olacağını düşündüğüm Bilal Akçay'ın Bilgisayar Mühendisi ne iş yapar? ve Bilgisayarcı adam işsiz kalmaz yazılarını kesinlikle okumanızı tavsiye ederim...

Bilgisayar Mühendisleri'nin aldığı maaşa gelince iş dünyasında tecrübesi olmayan bir öğrenci olarak, piyasada, yeni mezun bir mühendisin ortalama 1500-2000 tl arası bir maaşla işe alındığını ve kısa sürede maaşını arrtırabildiğini ve pozisyonuna görede maaşının 5000-6000 tl ye çıkabileceğini duyuyorum. Açıkçası bu konuda benimde bilgilendirmeye ihtiyacım var:) Olayı dahada abartmış, maaşını tüketmekte zorluk çeken bilgisayar mühendisi örneklerinin olduğu efsaneleri de kulaklarımıza geliyor, olur mu acaba dedirtiyor:)

Dediğim gibi üzerine sayfalarca yazılabilecek bir konu ama tadında bırakmak için bu kadarla yetinmek istiyorum. Marmara Üniversitesi ve Bilgisayar Mühendisliğiyle alakalı sorunuz olursa cevaplamaya çalışırım...İyi tercihler..

Görüşmek üzere...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Allah yardımcın olsun.Başarılar dilerim...

fatih tuna çetinhan dedi ki...

teşekkür ederim..

Adsız dedi ki...

Rica ederim...

Misyon5ice dedi ki...

Bende bilgisayar mühendisliğinde okuyorum. Kendini geliştiren herkesin çok iyi yerlere geleceğini düşünmekteyim.