Sayfalar

16 Temmuz 2009 Perşembe

Türk Otomobil Markası Olur Mu?


İlk Türk arabası Devrim'den sonra sanırım ülkemizde otomobil sektörü adına yabancı firmaların yurtdışından malzemelerini getirip, fabrikalarında monte ettikten sonra piyasaya sürmelerinden başka herhangi bir gelişme yok sanırım. Ama bu sene Etox'un isminin daha fazla duyulması daha sonralarıda Mindset adındaki elektrikli otomobilin Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla tanıtımının yapılması ve Başbakan'ın projeyi destekleyeceğini söylemesi akıllara "acaba bizde otomobil sektöründe ses getirecek bir marka çıkarabilir miyiz?" sorusunu bi an olsada getirdi.

Otomobil fuarlarında gördüğü yabancı spor arabalara içerleyerek Etox fikrini ortaya çıkaran Ertex Oto Dekorasyon Genel Müdürü Ercan Malkoç veya Mindset'in mimarı ünlü tasarımcı Murat Günak -hatta buna bir çok internet girşimcisini de ekleyebiliriz- gibi girişimciler ülkemizde yok değil.

Aslında bizim sorunumuz girşimcilerin olmaması değil, olan girşimcilere sahip çıkamamamız. Gün geçtikçe medyadan sürekli Türk firmaların yabancı firmalar tarafından satın alınma haberlerini okuyoruz.

Tamam Etox piyasaya tanıtıldı, seri üretimede geçti, Mindset de çok güzel fikir, avantajları müthiş ama bu noktadan sonra asıl önemli olan hükünmetin, hatta piyasanın önde gelen markalarının(koç, sabancı) gerçekten bu projelere destek vermesi ve olumlu sonuç için sabretmesidir. Yoksa bir çok girşimcilik hikayesinde olduğu gibi Türk buldu, geliştirdi, yabancıya satıldı olması şimdiye kadar gördüğümüz gibi bize hiç bir şey katmayacaktır.

Umuyorum ki Etox ve Mindset'in hikayesi Devrim gibi olmaz ve bir süre sonra övünebileceğimiz, dünya otomobil sektörünün önemli markaları olurlar...

Yorumlarınızı bekliyorum...

Görüşmek üzere...

4 yorum:

selmankocael dedi ki...

Önemli olan kendi ürettiklerimize sahip çıkamamamız. Ama yeni markaların da ciddi rakipleri var, Türk halkından anlayış beklememeliler, "yeni", "farklı" ve Türkiye için önemli olan "sağlam" bir arabayla karşımıza çıkmak zorundalar.

Fatih Tuna ÇETİNHAN dedi ki...

evet, haklısın. etox a biraz baktımda tasarım ve kalite olarak çok kötü sayılmazlar ama fiyat konusunda biraz tuhaflık var gibi geldi bana. arabalar 75-80 bin dolardan piyasaya sürüldü yanılmıyorsam

Murat dedi ki...

merhaba ben murat.öncelikle gerçekten güzel bir blog yazmışsınız.tebrik ederim.ben yeni bir blogcuyum.sizden bir ricam olacaktı.blogunuzda bana link verir misiniz?bloguma göz atmak isterseniz : http://bilissim.blogspot.com
cevabınızı bekliyorum.

Devremülk dedi ki...

arkadaşlar bence önemli olan ilk adımdır gerisi nasıl olsa gelir
siz de bilirsiniz ki bir işin yüzde 50 si başlamaktır