Sayfalar

13 Nisan 2008 Pazar

INTEL'DEN YAZILIMCILARA ÇAĞRI

Intel, EMEA bölgesinde Almanya’da hayata geçirdiği “Intel Yazılım Ortakları Programı” ndan sonra şimdi de programı Türkiye’de hayata geçirdiğini duyurdu. İstanbul Sait Halim Paşa Yalısı'nda düzenlenen “ Intel Geleceğin Yazılımları Buluşma”sında duyurulan program ile yazılımevlerine, değişen teknolojiye uygun geliştirmeler yapabilmeleri için destek olunması hedefleniyor.

Şu ana kadar Türkiye’de 52 şirketin içinde yer aldığı ve kapsamı genişletilen programla, yazılım şirketlerine mühendislik ve pazarlama desteği sağlanırken, uygun yazılım projelerinin de donanım ihtiyacı yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda Intel tarafından karşılanıyor.

Ortaklık Programı’nı duyurmak üzere gerçekleştirilen “Intel Geleceğin Yazılımları Buluşma”sında açılış konuşmasını yapan Intel Türkiye Orta Doğu Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz, donanımdaki sıçramanın ardından yazılım ve hizmet sektöründeki sıçramanın gelmesi gerektiğini belirtti. Intel olarak bu nedenle yazılımcıları desteklemeye çalıştıklarını ve dünyada Intel’in bu iş ortaklığı programı kapsamında 11 bin iş geliştirme şirketinin yer aldığını vurgulayan İldeniz, “Türkiye’de 155 bin tane yazılımcı var sorumlu olduğum bölgede bu kadar sofistike olan bir yer daha yok. Nitekim yazılım üretebilen ve dünyaya satabilen bir ülkeyiz ancak bunun katma değerli hale getirmek gerekiyor. Intel olarak biz de burada bunu yapmaya çalışacağız” diye konuştu.

Toplantıda söz alan Intel Yazılım Ortakları Programı Direktörü Scott Harrison da, Türkiye’de yazılım konusunda ciddi bir potansiyel olduğuna inandıklarını ve programın bölgedeki başlangıcını da bu nedenle Türkiye ile yaptıklarını ifade etti. Toplantıda ayrıca, Intel’in Türkiye’de programa dahil olan ortaklarının gerçekleştirdiği beş başarı hikayesi de katılımcılarla paylaşıldı. “Yazılımcılar için fırsat” Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, şu ana kadar Türkiye’de programı bir deneme süreci olarak değerlendirdiklerini ancak projenin duyurulması ile katılımın artmasını beklediklerini söyledi.


Türkiye içinde bu programın çok önemli yapı olduğunu düşündüklerini belirten Ertem, “Yazılım şirketleri hangi teknolojiye yatırım yapmalıyım ileride ne var bilgisini genellikle biraz daha geç alıyor. Önce donanım tarafı Ar-Ge yapıyor birtakım teknolojileri ortaya koyuyor, birkaç yıl sonra da o yazılıma iniyor. Proje bu anlamda çok önemli bir destek sağlıyor, maddi destekler de çok önemli” diye konuştu.


Geliştirilen teknolojilerin artık eskisine göre çok daha fazla özel yazılım geliştirmeyi gerektirdiğini de vurgulayan Ertem, “Son iki üç yıldır Intel olarak geliştirdiğimiz teknolojiler, eskisine göre çok daha fazla özel yazılım üretmeyi gerektiriyor. Bundan iki üç yıl önce sadece hız artıyordu ve çok fazla platformlar yoktu herkes aynı platformda geliştirmeler yapabiliyordu.

Çok çekirdekli işlemcileri çıkardığımızdan beri artık en iyi işlemciyi kullananlar için eğer bu yazılım çok çekirdekli dediğimiz mimariyi desteklemiyosa paralel çalışmıyosa verim azalıyor. Hatta platform teknolojileri, kablosuz mobil teknolojileri bunların hepsi yazılım geliştiren şirketin donanımı daha iyi bilmesini ve buna yönelik yazılım geliştirmesini gerektiriyor” dedi.


Türkiye’de yazılım konusunda ciddi bir potansiyel olduğuna da dikkat çeken Ertem, “Her yazılım evi bu programın bir parçası olabiliyor. Programın parçası olduğunuzda ise bir kominiteye giriyor ve birtakım bilgilere otomatik olarak erişmek mümkün oluyor” açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok: