Sayfalar

5 Ağustos 2012 Pazar

Burun Farkı!

Londra Olimpiyatları'nda erkekler 100 metrede Olimpiyat rekoru kırarak altın madalyayı kazanan Kuzey Amerika kıtasının en küçük devleti Jamaikalı Usain Bolt'tu. "Bunda bir gariplik yok, rakipleri bile şaşırmadı sen niye şaşırıyorsun" diyebilirsiniz. Doğru... Ama kafama takılan bu yarışta Bolt'un altın madalyayı alması değil  oraya kadar nasıl geldiği oldu.

Usain Bolt


Yoksul bir ülkede doğacaksın, yeteneğin olacak ama en önemlisi farkedileceksin, önün açılacak, sendeki cevheri keşfetmene destek olacaklar ve o yeteneğinin "10 sn" lik eseriyle dünyanın en popüler insanı olacaksın. Kolay bir süreç değil. Eminim ki evinde bir kucak dolusu madalya olan Micheal Phelps bu kadar zorlanmadı madalyaları toplarken. Belki kendisi çok istemediği halde annesi onu yüzme kursuna yazdırdı hatta tutkusu olmadığı halde iyi ve sürekli bir eğitimden geçtiği için bu dalda iyi bir sporcu oldu. Daha doğrusu işin özü şu; Bolt New York'ta, Phelps Trelawny'de doğmuş olsa neler oldurdu bilmiyorum. Çünkü Tunuslu Mellouli Phelps'le yarışmaya Londra Olimpiyaları'nda değil doğduğu gün başladı. Phelps'in kendini içinde bulduğu ekonomik rahatlıktan tutun da bu rahatlığın ve ülkesinin sosyal refahının sağladığı imkanların her birinde bir fark koydu Phelps Tunusluya. Mellouli ise onunla başedebilmek için açığı kapatmak zorundaydı ve daha çok çalışmalı, daha çok fedakarlık yapmalıydı.

Michael Phelps


Hayat bundan ibaret olabilir mi? 1-0 geride başlayan, hayatta hep bir adım geride gidenler farkı kapamak için nefes nefese kalmak zorundalar. Bu farkı kapatacak imkanı bulamayanlarsa Türkiye'nin ücra bir köyünde 100 metreyi 9.50 sn de koşuyor olsa bile dünya onun için köyünden ibaret. Ortalama 70 yıl yaşayacağı bu gezegende duyguları, yetenekleri bastırılmış, büyük çoğunluğunu mutsuz olarak yaşamaya mahkum olacağı bu hayatı hazırlamıştı zaten insanların kurduğu bu sistem.

Televizyonda hemen hemen birçok siyasiye sözü geçebilecek, istediği zaman gündemi sallama potansiyeline sahip bir iş adamı başarı hikayesini anlatırken düşündüm de gerçekten benim gittiğim yoldan giderek mi başarılı oldu daha doğrusu böyle bir adam benim yolumdan giderek aynı seviyeye gelebilir miydi? Ailesinin maddi durumuna, okuduğu okullara, aldığı eğitimlere, çevresine bakıyorum da bahsettiği başarı hikayesini kulağım duymamaya başlıyor. Her adımında, aldığı havada, her işittiğinde fark var. Bana "farklı düşün, çalışmaktan vazgeçme" dese neye yarar. Ben onun gibi düşünebilmek için onun çevresinde yaşamalı, onun ailesinde yetişmeli ve onun yaptıklarını yapmalıyım. Aksi takdirde ben kendi sınırlı düşünce dünyamdan çıkamam.

Ortada dolaşan efsaneler var ya neden 1.olmayasın? Neden bi Facebook olmasın? Neden Türkiye'den Messi çıkmasın? Neden şu, neden bu olmasın?

Olmaz mı olur. Örneği yok mudur, vardır ama farkı kapamak için sen daha fazla koşmalısın. Bolt yavaş başlayıp sonradan hızlanıyorsa sen hızlı başlayıp hızlı bitireceksin. Geriden başladıysan hata lüksün yok. Onun var ama senin maalesef yok!