Sayfalar

17 Nisan 2011 Pazar

e-tohum Kampı - 16 Nisan 2011

Cumartesi günü Özyeğin Üniversitesi'nde düzenlenen etohum kampında'ydık. Salon resmen doluydu ve canlı yayınla salona gelemeyen insanlara sunumları canlı izleme fırsatı da verildi. İlk sunumuna katılamadığım etkinliğin diğer 3 sunumu son derece keyifliydi ve birbirleriyle ilişkili olması dinleyenlerin daha fazla ilgisini çekti diye düşünüyorum.

Dinlediğim ilk konuşma kişisel bakım sitesi vimjo.com Genel Müdürü Ahmet Hakan Özgür'ündü. İtiraf etmem gerekirse çok yakından takip etmediğim, en azından bu kadar patladığını farketmediğim bir girişimdi vimjo. Fakat salonda konuşmaya çok güzel bir ilgi vardı ve çok güzel sorular geldi.


  • Ahmet Bey kendi modellerinin çok farklı ve özgün olduğundan bahsetti.
  • 130 kişilik bir ekibinin olduğunu öğrendik(yanlışsam düzeltin!).
  • Yaptıkları reklamlarla patlama yaptıklarını, geçen sene reklam için 15 Bin TL civarında bütçe ayırdıklarını öğrendim.
  • İstanbul içerisine 3 saatte ürün teslim uygulamalarının önemli bir fark olduğunu ama bunu Anadolu'da uygulamanın oldukça zor ve maliyetli olduğunu söyledi. Uzun vadeli hedeflerinin arasında bunun da bulunduğunu söyledi.

Günün 3. benim dinlediğim 2.konuşma fiyat sıralama sitesi akakce.com'un kurucu ortağı Koray Karataş'ındı. Koray bey Bilgisayar Mühendisi olduğu için sunumu da vimjo.com sunumuna göre biraz daha teknik oldu.


  • Konuşmanın başında fikir üretmek dışında herhangi bir icraatı olmayanlar için "kurbağa prensi olmak için istemek yetmiyor, sahneniz, oyuncularınız, kostümleriniz olacak, bunları organize edeceksiniz" dedi. Eğer girişimciyseniz ya da girişimci olmak istiyorsanız bir fikri uygulamaya geçirecek profesyonel bir ekibiniz, ekibi bir araya getirecek organizasyon gücünüz veya fikri uygulamaya geçirecek teknik bilginiz olacak dedi.
  • Üzerinde ciddi çalıştıkları ve güvendikleri bir algoritmalarının olduğunu söyledi. Sitenin teknik altyapısının çok güçlü olduğunu söyledi.
  • 16 kişilik bir ekip olduklarını öğrendim.
  • "The Art of The Computer Programming" adlı kitabı şiddetle tavsiye etti. Bill Gates'in bu kitapla ilgili "Bu kitabı okuyup da aklında birşey kalan varsa bana CVsini göndersin" dediğini öğrendim.
  • Burak Büyükdemir'in Cimri.com'un satılmasıyla alakalı sorusuna gülerek "bir rakibimizin satılması ona daha fazla para harcanacağını gösterir, onun gelişeceğini gösterir ki bu da bizi daha fazla gelişmeye teşvik edecektir" dedi.
  • Çalıştıkları müşterileriyle şimdiye kadar hiç ücretsiz çalışmadıklarını az da olsa her zaman bir ücret aldıklarını söyledi. Girişimci adaylarına da bu şekilde bir tavsiyede bulundu. Çünkü ücretsiz modelle başlayıp daha sonra ücret istemenin çok zor olduğunu söyledi.

Günün son konuşmacısıysa Trendyol kurucu ortağı Evren Üçok'tu. Evren Üçok aynı zamanda kendisini "Melek Yatırımcı" olarak da tanımlayan birisi.


  • Evren Bey genel olarak Türkiye'de internet sektörünün gidişatından bahsetti. Gidişatın iyi olduğunu, daha önce yabancı ülkelerin ülkemize olan olumsuz bakış açısının artık değişmeye başladığını söyledi. Son dönemdeki satın almaların bunda etkisinin büyük olduğunu öğrendik.
  • Türkiye'de birçok girişimde gördüğü bir problemin de, yatırım almaya karşı olan soğuk bakış açısının olduğunu söyledi ve bu işin "başkasının parasına ihtiyacım yok, kendi yağımda kavrulurum" mantığıyla olmayacağını söyledi.
  • Bugün ciddi boyutlara gelmiş gittigidiyor, trendyol gibi girişimlerin aldıkları yatırımlar, harcadıkları paralar sayesinde bu kadar büyüdüklerini söyledi.
  • Yatırımlarla ilgili detaylardan bahsetti. Yatırımcının karşısına nasıl çıkılması gerektiğinden bahsetti. Yatırımla ilgili birçok soru işaretine ışık tuttu.
  • "Twitter ortaya çıkmadan önce size bu şekilde bir mikro blogging projesi gelse yatırım yapar mıydınız?" sorusuna "değerlendirirdik, araştırırdık ama heralde yapmazdık" demesi salonda gülüşmelere neden oldu.

Sınavların ardından güzel bir etohum etkinliği çok iyi geldi açıkçası. Paylaşılan bilgilerin birçok kişinin ufkunu açtığından eminim. Organizasyon için Burak Büyükdemir'e ve etohum ekibine, noksansız ev sahipliği için Özyeğin Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum.

Not: Paylaştığım bilgilerde herhangi bir eksiklik veya yanlışlık varsa düzeltirseniz sevinirim.
Not(ii):Resimler KTH Congress & Tourism Services'den alıntıdır.

Teşekkürler...

Tekrar görüşmek üzere...

Fatih Tuna ÇETİNHAN