Sayfalar

30 Ocak 2011 Pazar

e-tohum Girişimcilik Zirvesi - 29 Ocak 2011

Finallerin bitmesiyle normal hayata dönme çabalarım devam ediyor. İnsanlara ve çevreye adapte olmaya çalışıyorum. 29 Ocak cumartesi günü düzenlenecek olan etohum Girişimcilik Zirvesi'ni çok önceden takvimime eklemiş, finallerden sonra gitmek üzere planımı yapmıştım. Geçerli sayılabilecek mazeretlerden dolayı ancak zirvenin öğleden sonraki kısmına katılabildim. Acayip bir kalabalık vardı ki ilk oturumu ayakta, diğer oturumları ise zar zor oturarak izledim.

Öğleden sonraki programın ilk ayağında KOSGEB Başkan Yardımcısı Bayram MECİT, KOSGEB'in girişimcilere sağladığı imkanlardan bahsetti. Türkiye'nin girişmcilik konusundaki ilerlemesinden ve bunun üzerine birtakım istatistiki bilgilerden bahsetti. Türkiye'de birçok girişimcinin yatırımcı bulma sıkıntısı olduğu gerçeği bu oturumu daha ilgi çekici yaptı haliyle. Bayram MECİT'te imkanlarıyla girişimcileri sonuna kadar desteklediklerini, sadece maddi destekle kalmadıklarını bunun yanında eğitim, mentörlük gibi farklı konularda da destek verdiklerini söyledi. Türkiye'de girişimcilerin çoğunun erkek olduğunu fakat KOSGEB eğitimlerine katılan katılımcıların yarısına yakınının kadın olduğunu söyledi. Bayram MECİT'in açıklamalarına göre uzun yıllar KOSGEB'in desteği artarak devam edecek ve girişimcilerin imkanları arttırılmaya çalışılacak.
Öğleden sonraki ikinci konuşmacı Logo'nun kurucusu Tuğrul TEKBULUT'tu. 8 mühendisle Yazıcıoğlu İş Hanı'nda "bilgisayarla ilgili ne iş olursa yaparız" mantığıyla başladıkları başarılarla dolu girişimcilik hikayelerini anlattı. Gelen ilgili ilgisiz her problemi çözmeye çalıştıklarını söyledi. İlerleyen zamanlarda ekipten ayrılanlar, sonradan katılanlarla değişiklikler olmuş tabi. Yaptıkları uygulamalarla Türkiye'de birçok işletmenin sorunlarına çözüm bulmuşlar ve sonrasında yurtdışına açılma ihtiyacı hissedilmiş. Amerika'da yapılan girişim başarılı olmayınca o defter orada kapanmış. Daha sonrasında halka arz ve KOBİ'lere destek üzerine yoğunlaşmışlar. Tuğrul Bey'in özellikle vurguladığı şey"KOBİ'lerin başarısına odaklanmalıyız" oldu. Kendilerininde buna çok önem verdiklerini belirtti, "KOBİler kazanırsa bizde kazanırız, bu bütün büyük işletmeler için bu böyledir, bu ekosistemi geliştirmeliyiz" dedi.

Mobil dünyadan ve Nokia'nın etohum fonuna yaptığı yatırımdan bahseden, ismini hatırlayamadığım Nokia yöneticisi öğeden sonraki 3. konuşmacıydı. Mobil dünyanın çok hızlı geliştiğini, artık yeni bir ekosistem oluştuğunu söyledi. Nokia Ovi Store için müthiş download rakamlarından bahsetti. Ovi Store için uygulama geliştirmenin kolaylığına da değindi.

Farkettiğim kadarıyla Nokia akıllı telefon konusunda her ne kadar ciddi rakipleri olsada bu işin peşini bırakmıyor. Kullanıcıları ve geliştiricileri de yarışma veya kampanyalarla oyunun içine sokarak geniş bir alana yayılma politikası içerisindeler.

Bütün konuşmacıların ortak olarak değindikleri noktaysa, yıllar önce yurtdışında görülen bu tür organizasyonların artık ülkemizde düzenleniyor olmasının çok güzel olması ve girişimcilik konusundaki gelişmenin gözle görülüyor olmasıydı.

Daha sonra etohum mobil girişimcileri açıklandı;


2009-2010'da son 40'a kalan girişimlerinin ilerlemelerini dinledik. Girişimlerin geçen yıla göre daha iyi noktada olduklarını, bazılarının yatırım aldıklarını öğrendik. Girişimciler de bu noktada olmalarında etohum'da son 40'a kalmalarının önemine ve Burak Büyüdemir'in bireysel ilgisine vurgu yaptılar. Özellikle karniyarik.com'dan Siyamet, Burak Büyükdemir'le ilgili yaptığı istatistikten bahsederek Burak hocanın projeleriyle ne kadar ilgilendiğini anlatmaya çalıştı. Tabi seçilen girişimlerin iyi ciro rakamlarını yakalamaları, yatırımcı bulmaları, kendilerinin bile tahmin edemedikleri noktalara gelmeleri hem Burak Hoca'yı hem de izleyenleri sevindirmiştir mutlaka.

Ve sonunda merakla beklenen an geldi ve etohum 2010-2011 girişimlerini açıkladı Burak Hoca. O kadar emek, çaba, umut vardı belki ama 15 tanesi sahne aldı. Kısaca bu girişimlerden bahsetmek gerekirse;

  • Medra: ODTÜ Bilgisayar ve Elektrik – Elektronik Mühendisliği bölümlerinden mezun 3 arkadaş olan Burak Oğuz, H. Özgür Batur ve H. Kerem Cevahir tarafından kurulan Medra şirketinin ilk ürünü olan MyDLP kişilerin ve kurumların özel bilgilerini korumasına olanak sağlayan açık kaynak kodlu bir projedir.

  • Gamester: Volkan Taban, Onur Karcı ve Turan Yiğitbaşı tarafından kurulan Gamester sosyal oyun şirketinin ilk ürünü olan Townster, oyuncuların kendi şehirlerini kurup kira geliri toplayarak ya da arkadaşlarının şehirlerinden bina satın alarak emlak kralı olmalarına imkan tanıyan bir şehir planlama ve emlakçılık oyunu.

  • Betikus: ODTÜ mezunu Deniz Aslı Soykurum Çetin ve Atılım Çetin tarafından kurulan Betikus girişiminin ilk ürünü olan Gideros; bir mobil oyun geliştirme aracıdır. Gideros sayesinde, oyun geliştiricilerin oyunu bir kez yazıp, birden fazla platformda piyasaya çıkarması mümkün olacaktır.

  • Oyuncakdenizi: İTÜ Jeoloji Mühendisliği ve İTÜ MBA mezunu Serkan Hondur tarafından kurulan oyuncakdenizi.com oyuncak alışveriş sitesidir.

  • Gezara: Onur Sencer, Hüsnü Babayiğit ve Dağhan Ekmekçioğlu tarafından kurulan gezara.com; konum bazlı bir keşif uygulamasıdır. Bu uygulama kişilerin dışarıdayken ihtiyaçlarını karşılamaya ve hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik bir uygulamadır. Bu uygulama, size yakın olan mekan, etkinlik ve indirim fırsatlarını bulmanıza yarar, istediğiniz kategoride mekanlarının nerede oldugunu ve nasıl gidebildiğini gösterir.

  • Sınavo: İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun M. Murat Demir ve Özgür Erten tarafından kurulan sinavo.com sınavlara hazırlanan öğrencilerin internet üzerinde soru çözmelerini bir oyun haline getiren ve eğlenceli olarak sunan, öğrencilerin performanslarını algılayarak verimliliklerini arttıran bir servis geliştirmektedirler.

  • We-decide.net: Berkeley mezunu Erdem Ovacık ve Stanford mezunu Kutlu Kazancı tarafından kurulan We-decide.net kurumların karar alma sürecinde yardımcı olacak sanal fikir borsası altapısı üzerinde, kullanıcıların fikirleri yaratıp, alıp satmaları, geliştirmelerini sağlar.

  • Sepeteindir.com: Kocaeli Üniversitesi mezunu Kaan Veral tarafından kurulan sepeteindir.com her gün fırsat bir ürünün yanı sıra sıradışı ürünler satan eticaret sitesidir.
  • Pembepanjur.com: Haluk Akın ve Seda Berber tarafından 2010 yılında kurulan Pembepanjur.com , üyelerine “uzun süreli ve ciddi ilişki” amaçlı bilimsel eşleştirme sunan bir servistir.

  • Keyground: Cem Evren Ateş ve Can Ateş tarafından kurulan Keyground, İnternet üzerinden video yayınlama ihtiyacı duyan kurumlara videolarının daha hızlı ve kaliteli yayın olanağı sağlarken yayınlama maliyetlerini de düşüren bir video platformudur.

  • Gereko: ODTÜ Endüstri mühendisliği mezunu Ayşe Biçer tarafından 2010 yılında kurulan Gereko.com , gündelik hayatta karşılaşılabilen, “evimi taşıyacağım, iyi bir taşıma şirketi gerek”, “bebeğimi bırakabileceğim bakıcı gerek”, “düğün için organizasyon firması gerek” gibi ihtiyaçlar için başvurabileceğiniz, bu tip hizmetleri sunan şahısların ve firmaların (hizmet verenler) sisteme kayıt olarak, isteklerinizi karşılamak için teklif verip sizinle iletişime geçebildikleri internet platformudur.

  • Proje Shop: Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Yüksel Eminoğlu tarafından kurulan Projeshop B2C ve B2B hazır elektronik ticaret altyapıları ve sanal mağazalar açmayı sağlayan yazılım yapıyor.

  • Smartnews: Çukurova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Erdem Özkan tarafından kurulan smartnews kullanıcıların sosyal medyada popüler olan ve olacak haberlere ulaşmasını sağlamak için geliştirilen bir sistemdir. SmartNews’ in temelinde insanların sosyal medyada paylaşım davranışlarını matematiksel olarak modelleyen ve bir haberin ne kadar popüler olacağını istatistiksel olarak tahmin eden bir algoritma yatmaktadır.

  • Memlekettengelsin: Üç girişimci genç ortak Veysel Karakaya, Ali Can Akkaş ve M. Emre Gül, tarafından kurulan memlekettengelsin.com Türkiye’nin yerel lezzetlerini ve yöresel ürünlerini internet üzerinden satmaktadır.

  • Uzmankirala: Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Mühendisliğinde okuyan 21 yaşındaki Murat Turan tarafından kurulan uzmankirala.com proje bazlı çalışan uzmanları, proje bazlı iş yaptırmak isteyen işverenler ile buluşturan elektronik ticaret platformudur.

Etkinlikte yeni insanlarla, girişimcilerle tanıştım. Bir girişimci olan Engin Bey'in sözü ise organizasyonun önemini açıklar nitelikteydi; "Şirketim var, iyi de gidiyor ama buraya sırf insanlardaki bu heyecanı izlemek, bu ortamdaki sinerjiyi teneffüs etmek için geliyorum. Bu ortam insanı gerçekten mutlu ediyor"

Sınavların ardından güzel bir cumartesi oldu. Bu ortamı bizlere yaşatan, bunda emeği geçen herkese teşekkürler. Bu senenin girişimlerine de başarılar diliyorum. Umarım 2011-2012 etkinliğinde bu girişimleri iyi noktalarda görürüz.

Görüşmek üzere...

kaynak: etohum.com