Sayfalar

31 Aralık 2010 Cuma

İnternette Anket Manyaklığı

Bu blogda olduğunuza göre internette haber okuyan(en azından zaman zaman) biri olduğunuzu düşünüyorum ve yazımda sizinde "aaa evet" diyeceğiniz yerler olduğundan eminim. İnternet haberciliğiyle ne kadar ilgili olduğunuz aslında bu yazıyı ne kadar içten okuduğunuzu etkileyecek en önemli faktör.

Günlük haberleri internetten okumayı sevmem, alırım gazetemi çayımı okurum haberleri diyorsanız sorun yok, benim söyleyeceklerimle çok fazla karşılaşmamışsınız demektir. Çünkü gazeteler bir gün önceden hazırlanır o gün ne olup bitmişse belli saate kadar kağıda basılır ve dağıtıma çıkar. Yani gün içerisinde gündemi etkileyecek herhangi bir olayın vuku bulmasıyla gazete güncellenmez. Geleneksel medyanında gereksiz işlere alet edildiği olmuyor mu oluyor tabi ki ama internet haberciliği kadar olması imkansız görünüyor şimdilik.

Yapılan saçma haberleri manken model galerilerini bir haber sitesinin haber sitesinden çok magazin bülteni gibi olmasını geçtim son zamanlarda birçok internet haber servisinin kullandığı anket metodu amacından oldukça uzaklaşmış görünüyor. Bazı haber siteleri varki (ısrar etmeyin isim vermeyeceğim:) uçan kuşun hangi tarafa uçtuğundan suyun neden renksiz olduğuna kadar birçok gerekli gereksiz(daha çok gereksiz)konuyla ilgili anket koyuyorlar. Hele spor siteleri yok mu arkadaş, bir takım yenilmesin bir futbolcu alınmasın anında anketler anasayfada.

  • GS neden başarısız? Yönetim mi? Futbolcu mu? Antrenör mü?
  • Almeida BJK'de başarılı olur mu?
  • Bursaspor bu senede şampiyon olur mu?

Yakında görmemiz muhtemel anketlerdende bahsedeyim size;

  • Sercan Yıldırım attığı golden sonra eliyle yaptığı "E" işaretini harfini kime yaptı? Annesine? Sevgilisine?
  • Arda Sinem'e kaç kişilik sinema kapattı? 100? 200? 300?
  • Kır atın yanında duran, Huyundan? Suyundan? Vs...
Bunun ortaya çıkmasında birkaç neden görüyorum;
  1. İnternetin güncellenebilir yapısı,
  1. Geleneksel medyadaki tiraj derdinin internet haberciliğinde tıklama sayısı olması.

Olaya farklı açıdan bakarsak bu tür uygulamalar rağbet görmese sanırım bu derece kullanılmazdı. İnternet kullanıcısının faydalı içerik seçme sorunu olup olmadığıda bunun üzerine konuşulabilir...

Konuya dönecek olursak bir site(haber veya spor) her türlü içeriği koymakta özgürdür ama kullanıcının düşüncesini önemsiyorsa bunları değerlendirmelidir. Bu konuda benim düşüncem budur ve benim gibi düşünen birçok internet kullanıcısının olduğunuda biliyoruz. Anket olacaksa ve milyonlarca olacaksa bir kenarda köşede anket bölümü olsun ve bütün anketler orada toplansın. Ben anasayfada bulunan haber bandındaki 5 haberden 4ünün anket olduğunu görünce o sitenin benim gözümde kredisi azalıyor.

Web girişimcilerinden duyduğumuz en önemli tüyolardan biriside "siteye gelen ziyaretçiyi tutmak çok önemlidir, ziyaretçi eğer siteden 2 defa olumsuz ayrılmışsa o kullanıcıyı kaybetmişsin demektir" cümlesidir. Benden söylemesi....

Görüşmek üzere...





Fatih Tuna ÇETİNHAN

Hiç yorum yok: