Sayfalar

23 Mayıs 2009 Cumartesi

ALAN TURING


Alan Mathison Turing (23 Haziran 1912 – 7 Haziran 1954);
İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi, modern bilgisayar biliminin kurucusu olarak görülmüştür. Modern bilgisayarların kavramsal temelini atmıştır.

Turing, Cambridge Üniversitesi'nde bilinen herhangi bir algoritmayı kullanarak hesap yapabilen "Turing Makinesi" olarak bilinen bir hesap makinesi tasarlamış ve kariyerinin daha sonraki yıllarında herhangi bir problemin çözümünü yapan programları depolayan ilk bilgisayarı tasarlamıştır. Şifreli mesajları analiz edip ne anlama geldiğini bulmuştur.

İkinci Dünya Savaşı'nda zekasını İngiliz gizli servisi için kullandı. İnanılmaz bir şekilde sayesinde sayısız gemi ve binlerce hayat kurtuldu. Nasıl mı?
O'nun Enigma adı verilen müthiş icadı, Alman deniz kuvvetlerinin denizaltılarla haberleşmek için kullandığı dili çözüyor ve sonuç olarak, İngiliz ticaret gemileri denizaltılar tarafından tahrip edilmeden yerlerine varabiliyordu. İkinci dünya savaşında müttefiklerin savaşı kazanmasında en büyük pay ona biçiliyordu. Yukarıdaki resimde Jin Wicked ın penceresinden Turing'in yorumunu görüyoruz. Bence çok iyi anlatmış:D

Turing ayrıca tez hocası Alonzo Church ile bir algoritmayla tarif edilebilecek tüm hesaplamaların dört işlem, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonlarıyla tarif edilebilecek hesaplamalardan ibaret olduğunu ifade eden Church-Turing Hipotezi ni geliştirmiş ve Matematik tarihinede adını altın harflerle yazdırmıştır.

Turing hakkında ilginç bir bilgi ise 1952 yılında eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca östrojen iğnesi almaya mahkum edilmiş olmasıdır.

1954 yılında potasyum siyanid zehirlenmesinden ölmüştür. Annesinin kaza iddiasına rağmen ölümün intihar sonucu olma ihtimali daha baskındır.

Adı ayrıca anısına verilen ve bilgisayar biliminin Nobel'i sayılan Turing Ödülü ile de akademik bilişim dünyasının bir parçası olmuştur.

Gelişim biyolojisi alanındaki en önemli matematiksel modellerden biri olan reaksiyon-difüzyon modeli de Turing tarafından formüle edilmiştir.

Hiç yorum yok: